Åmliknuten 159 moh

Åmliknuten ligger like nord for Grim bydel i Kristiansand og kan nås til fots fra sentrum. Herfra kan du også følge Hovedturløypa og Fjellmannsveien videre nordover. Turområdet strekker seg mer eller mindre sammenhengende like til Setesdalsheiene!


I området omkring Åmliknuten finner vi fine bade- og fiskemuligheter, blant annet i Krokvann like nord for toppen. Vi kan også legge turen opp til Gråmannen, som er nok en flott topp i området. Dette blir en fin rundtur hvor deler av turen går på Vestlandske hovedvei. Veien var fra slutten av 1700-tallet og frem mot 1880 årene hovedveien mellom Oslo og Stavanger. Før den tid var traséen brukt som ridesti og postvei. I dag kan vi fortsatt se rester etter den opprinnelige hovedveien fra 1700-tallet.

Det prepareres skiløyper i hovedturløypa om vinteren. Lokale entusiaster fra Krossen skole preparerer også ei enkel løype til Åmliknuten når forholdene tillater dét. Dette er derfor også en utmerket vintertur!

Adkomst: Følg RV 9 til Grim og Krossen skole, eventuelt videre til Kjærrane. Herfra går flere merkede stier opp til toppen. Det er også mulig å parkere i Dalane litt lengre nord og følge den korte, men bratte stien opp fra industriområdet ved Jernstøperiet.