Håstølknuten 429 moh

Håstølknuten er en markant topp i denne nordlige delen av Birkenes kommune. Herfra kan du skue ut over landskapet og blant annet se havet i sør og toppene Himmelsyna, Berteknapen og Ropstadknuten mot nord og vest. På selve toppen er det bygget en stor og flottsteinvarde – du trenger ikke være i tvil om at du har kommet helt opp!

 

Råmundshelleren er vel verdt et besøk, og gjerne ei overnatting. En heller er en fjellformasjonsom gir ly og le. Denne er en av de største i Aust-Agder. Gjeterguttene som fulgte buskapen på beite på disse heiene fikkvisstnok plass til 40 kyr under helleren, så her er det god plass. Navnet stammer visstnok fra Råmund som bodde her med familien sin mens han bygde gård på Håstøl mot slutten av 1500-tallet. Langs stien sør for Håstølknuten finnervi de karakteristiske Svobergfjella. Dette er noen glattskurte, lange og spesielle svaberg på heia.

Adkomst: Følg FV 41 langsTovdalselva fra Birkeland, ca 11 km nordover til Senumstad bru. Her kjører du over brua og fortsetter 6 km nordover på FV 406 mot Evje til Kylland. Parkering langs veien. Fra bilveien ved Kylland er det merket rundløype langs en gammel hestevei til toppen av Håstølknuten. Råmundshelleren ligger 100 m til side