Ropstadknuten 485 moh

Den virkelig gode utsikten kan du finne på Ropstadknuten. Den er et av de flotteste utsiktspunktene i hele regionen. Når været tillater det, kan du se steder i hele 19 kommuner i Agder – fra Farsund i vest til Åmli i øst.

 

Ropstadknuten har også tidligere vært brukt i På Topp, men vi inviterer gladelig på tur hit og ikke minst til det nye utsiktstårnet som bokstavelig talt gir en ekstra høyde til turen. Turen er velegnet til alle årstider. Den kan også kombineres med en tur langs Fjellmannsveien som går forbi Bringsvær Leirskole.

Dette er en mer enn 1000 år gammel ferdselsvei mellom Setesdal og kysten. Menneskene fra nord ble kalt fjellmenn eller dalemenn og dermed fikk denne stien navnet Fjellmannsveien. For det var nok ikke mye mer enn en sti. Riktignok ble det brukt kløvhester og slitasjen var stedvis så stor at vi den dag i dag kan se forsenkningen, hulveien, i landskapet etter mange føtter og hovers vandring mellom hav og hei. Dersom du tar turen til Tjomsås passerer du en gravplass fra bronsealderen. Denne forteller oss at dette området har vært bebodd og benyttet i lang tid.

Mellom Tjomsås og Bringsvær kan vi følge Sledeveien som er en gammel slede- og kjerrevei fra 1700-tallet. Den egner seg også godt for ski og sykkel.

 

Adkomst: Ta av fra RV 9 ved Eikelandsvannet og følg grusvei skiltet til Røyneland og Bringsvær. Parkering ved Bringsvær Leirskole. Eller ta av fra RV 9 og følg RV 104 til Tjomsås.