Svensheia 114 moh

Svensheia er et utmerket utsiktspunkt som ligger øst i Søgne. Herfra kan du skue ut over skjærgården fra Kristiansand og videre forbi Søgne mot Mandal. Denne toppen er godt kjent blant piloter i mange internasjonale flyselskap. Dette skyldes at det på toppen er montert et karakteristisk radiofyr som benyttes ved transkontinentale flyvninger. Så når du på en klar høstdag ser kondensstripa etter et fly høyt der opp over Søgne, kan du regne med at de har peilet seg inn på Svensheia.

 

Fjellet i forkant av selve Svensheia heter Svensvigvaren. Der står det ei mer tradisjonell radiomast. Den beste utsikten finner vi her, så ta gjerne turen innom begge toppene.

Svensheia er en del av Friluftsparken i Søgne. Området byr på flotte turmuligheter og er utviklet for å gi flest mulig gode opplevelser i friluft. Benytt anledningen og ta runden rundt Donevann via Romsviga og Helleviga. De værutsatte fjellene på toppen av Svensheia går over i storvokst skog og lune glenner innover mot Roligheda innerst i Donevann. Her finner du et av Midt- Agder Friluftsråds leirsteder. Leiren må gjerne benyttes til lunsj og dagopphold når den ikke er reservert. Ønsker du å benytte robåter, kanoer eller overnatte i leiren, kan du ta kontakt med Midt-Agder Friluftsråd. 

Adkomst: Følg FV 456 fra Tangvall i Søgne eller Vågsbygd i Kristiansand til Helleviga eller Romsviga. Her er det rikelig med parkeringsmuligheter. Følg så veien direkte mot Svensheia, eller følg stiene rundt Donevann. Det er også mulig å komme til Svensheia via stier fra både Vågsbygd og Rosseland.